MENTENANTA

MENTENANTA

Instructiuni de constructie si instalare a gazonului sintetic-artificial
Aceasta sectiune se vrea a fi un ghid care sa ajute la luarea celor mai bune decizii in privintaalegerii tipului de gazonului sintetic/ artificial, cat si a intretinerii gazonului artificial/sintetic.
Acest ghid de intalare a gazonului sintetic/artificial cat si intretinerea lui se adreseaza atatproiectantilor de terenuri de sport pe gazon sintetic/artificial, constructorilor de terenuri sintetice artificial de fotbal/tenis/multisport, beneficiarilor de terenuri sportive cat si utilizatorilor finali, adica sportivilor care aleg sa joace pe aceste terenuri artificial sintetice.
Normele Europene in vigoare stabilesc anumite cuantificari pentru durabilitatea si performanta gazonului sintetic/artificial, in special pentru:
• Fotbal
• Tenis
• Rugby
• Hockey
• Multisport
Gazonul sintetic/artificial este de 2 feluri:
• gazon sintetic/ artificial gol – „unfilled” (care nu necesita umplere)
• gazon artificial/sintetic de umplere- „filled” care necesita umplerea lui cu nisip cuartos si/sau granule de cauciuc)
Principalele teste se fac pe anumite proprietati ale gazonului sintetic /artificial : rezistenta culorii, rezistenta la tractiune, permeabilitatea apei, rezistenta la uzura, caderea mingii, comportamentul rostogolirii mingii, absorbtia energiei, rezistenta la alunecare ( hockey) si rezistenta la torsiune (fotbal).
Normele mai prevad unde exact pe teren trebuiesc testele executate. Standardul prevede torelantele acceptabile de planeitate a terenului, nivelul de umplere cu sistemele necesare ( nisip cuartos pentru tenis si multisport; nisip cuartos si granule de cauciuc pentru fotbal) precum si necesitatea unei infrastructuri elastice ( piatra sparta + balast/nisip compactat )

Related Projects